current affairs gets you latest news about sports , cinema,GK 2016. and helps you in gaining information and also entertain you.

Thursday, 24 March 2016

Important indian cities founder


Imp Indian Cities - Founder
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1. Who was the founder of Madras ?
ANS : Francis Day
2. Who was the founder of Delhi ?
ANS : Anankapalan
3. Who was the founder of Calcutta ?
ANS : Job Charnok
4. Who was the founder of Allahabad ?
ANS : Akbar
5. Who was the founder of Ajmeer ?
ANS : Ajaypal Chauhan
6. Who was the founder of Hisar ?
ANS : Firozshah Tuglaq
7. Who was the founder of Siri ?
ANS : Alaudden Khilji
8. Who was the founder of Vijayanagaram ?
ANS : Hariharan 1
9. Who was the founder of Jodhpur ?
ANS : Rao Jodha
10. Who was the founder of Fathepur Sikri ?
ANS : Akbar
11. Who was the founder of Hyderabad ?
ANS : Quli Qutabshah
12. Who was the founder of Agra ?
ANS : Sikkandar Lodhi
13. Who was the founder of Mahabalipuram ?
ANS : Narasimhawarma
14. Who was the founder of Ahmedabad ?
ANS : Ahmed Shah
15. The city of Daulatabad was founded by ?
ANS : Muhammad Bin Tughlaq
16. Dinpanah was founded by ?
ANS : Humayun
17. The city of Jahanpanah was founded by ?
ANS : Muhammad Bin Tughlaq
18. The founder of Gangaikondachol
apuram ?
ANS : Rajendra Chola I
19. The city of Shahjahanabad was founded by ?
ANS : Shah Jahan
20. Chandigarh was designed by whom ?
ANS : Le Coubusier
21. The city of Amritsar was founded by ?
ANS : Guru Ram Das
22. The city founded by Kanishka in Kashmir was ?
ANS : Kanishkapuram
23. The founder of the city of Patna ?
ANS : Sher Shah
24. The architect of New Delhi ?
ANS : Edwin Lutyens
25. The architect of the city of Gandhinagar ?
ANS : Le Coubusier
26. Who was the founder of Mumbai ?
ANS : Onald Ogjiar
27. Who was the founder of Bhopal ?
ANS : Raja Bhoj
28. Who was the founder of Indore ?
ANS : Ahilya Bai
29. Who was the founder of Tughlakabad ?
ANS : Mohammad Tughlaq
30. Who was the founder of Jaipur ?
ANS : Sawai Jai Singh

0 comments:

Post a Comment